Çiçek Ekmek Tarifi Peynirli
Hamurla uğraşmanın güzel tarafı bu olsa gerek. Onu lezzete dönüştürmek.
Kekler,
börekler, çörekler... Her biri ayrı lezzet.. İşte hamurun lezzete dönüşmüş bir hali daha.
Çiçek ekmek tarifi ile geldim bugün sizlere. Malzememiz sunumda gördüğünüz ekmekten daha fazlasını yapma imkanı veriyor. Hamurumuz bereketli. İsterseniz 2 tane çiçek ekmek yapabilirsiniz. İsterseniz hamuru ikinci bir tepsiye dizip buzlukta dondurabilirsiniz. Veya mini pizzalar haline de getirebilirsiniz. Hamurumuz güzel ve çeşitli kullanımlara uygun. Ben çiçek ekmeğin içine peynir de koyarak poğaça tadında ekmekler yaptım. Zeytin de koyulabilir içine veya sade de yapılabilir. Nasıl isterseniz.
Çiçek ekmek malzemeleri:
- 2 su bardağı ılık süt (el yakacak kadar)
- 1 çorba kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 adet yumurta (Birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı kadar yumuşamış margarin
- Un (yaklaşık 1 kilo kadar)
- İç malzeme olarak peynir veya zeytin
- Üzeri için susam çörek otu
- Yağlı kağıt
- Büyük çember kalıp
Çiçek ekmek nasıl yapılır?
- Yoğurma kabına ılık süt, maya ve şekeri koyup karıştırıyoruz. Maya eriyince tuz, yumurta (bir sarı ayrılacak) sıvı yağ, yumuşamış margarin ve bir miktar un koyup karıştırılır.
- Ele yapışmayacak kadar un eklenerek yoğrulur.
- Yağlı kağıt çember kalıba sıkıştırılır.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç içinde yassılaştırıp içine iç malzemesi konur ve uçları yapıştırıldıktan sonra yuvarlanarak şekli verilir.
- İlk poğaça tepsinin tam ortasına diğerleri aralıklı olarak etrafına dizilir. Kalıbın genişliğine göre etrafına aralıklı olarak dizmeye devam edilir.
- Üzeri örtülüp bu şekilde poğaçalar mayalanıp şişene kadar bekletilir.
- Alttaki resimde mayalanmış hali görülüyor.
- Önceden ayırdığımız yumurta sarısı ekmeğin üzerine sürülüp, üzerine susam çörek otu serpilir.
- 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Ben fırından çıkan ekmeğin üzerine serpme su atıp üstünü örtmenizi öneririm daha yumuşak poğaçalar için. Yok şöyle kıyır kıyır olsun derseniz yapmayabilirsiniz bu işlemi.
- Afiyet olsun.
çiçek ekmeği çok severim bir de peynirli olunca harika olur :)
YanıtlaSilKesinlikle.. Çok teşekkür ederim..
SilTeşekkür ederim deneyeceğim 👍😊🤚
YanıtlaSilBeğeneceğinizi umuyorum..
SilTeşekkürler..
ay bayılırım bu ekmeğee yaaa evde yaptın haaa beceriik :)
YanıtlaSilEvet..:) Ben de çok seviyorum.
SilSeverek yaptıklarımdan, ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim..
SilFırınlarda gördüğümüz çiçek ekmeğin yapılışını -hem de peynirlisini- öğrenmiş olduk. Çok teşekkür ederiz, elinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.. Beğenmenize sevindim..
SilAaaa lokma lokma çok güzel elinize sağlık teşekkürler
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim. Çok teşekkür ederim..
SilÇiçek ekmek tarifi için teşekkürler. Peynirlisinden bende yapayım. Çiçek ekmekler tepside bal peteği gibi görünüyor. Renkleri de harika. :)
YanıtlaSilEskiden mayalı ekmek yapıldığında ekmeğin bir parçasını saklar bir sonraki hamurun içine katardık. Maya görevi görürdü. Aynı yoğurtta olduğu gibi. Çağla birlikte mayalama yöntemleri de değişti. Ekmek tarifini okurken aklıma geldi. Paylaşayım istedim. :)
Annem de hamur saklayıp sonraki hamura katarak mayalardı hamuru.. Evet şimdi işin kolayına kaçıyoruz belki. Farlı farklı mayalar mevcut piyasada..
SilÇok teşekkür ederim..
Fırından yeni çıkmış bir çiçek ekmek kahvaltıya nasıl da güzel gider. Elinize sağlık.
YanıtlaSilMis gibi olmuş.
Çok teşekkür ederim. be de poaçaları, çiçek ekmekeleri kahvaltıda çok severim..
Sil